header

Informatie

Historie

In 1957 stond bij de kerk op de Oosterhof, de Gerardus Majellaschool. Achter deze school stond een houten gymlokaal en lag het voetbalveld van K.C.V.O. Op een vrijdagavond in September 1957 stonde enkele dames onder de lamp bij dat gymlokaal. Zij wilden wel eens wat anders dan gymmen. Geert Scheffer, onderwijzer aan die school en oud handballer, bood zijn hulp aan mits de dames wilden handballen. Hij leerde de dames het spelletje en handbalvereniging CVO was een feit.
De eerste wedstrijden werden gespeeld tijdens de rust en na afloop van de voetbalwedstrijden van K.C.V.O. Er werd toen nog elfhandbal gespeeld. De allereerste kleedkamer was het afgesloten fietsenhok, waar de juffen en meesters van maandag tot vrijdag hun fietsen neerzetten. De eerste bestuursvergaderingen werden gehouden in de school of bij iemand thuis.
Natuurlijk werd er ook gezocht naar nieuwe leden. Na de dames senioren kwamen er al gauw jeugdleden. Ook mannen kwamen de club versterken.
De teams speelden toentertijd in de zomer elfhandbal en in de winter zevenhandbal. In het begin werd zevenhandbal in de veilinghal in Twello gespeeld, met al tribune lege appelkistjes. Elfhandbal is geleidelijk aan verdwenen en momenteel wordt er zowel binnen als buiten zevenhandbal gespeeld. Tevens is er ook een beach variant ontstaan. C.V.O. heeft hiervoor nog geen eigenveld maar doet het goed op de verschillende toernooien.
Na de Oosterhof ging C.V.O. spelen op het Ireneveld. Daar kwam ook de eerste kantine. Al is dat een groot woord, het was namelijk een houten noodkeet. C.V.O. groeide uit de kantine; de keet was aan vervanging toe.
Na veel overleg, jaren van zuinig zijn en vergaderen met de gemeente mocht er eindelijk gebouwd worden. Graafwerkzaamheden begonnen, maar ineen kreeg de gemeente andere plannen. Het Ireneveld moest een dorpsweide met een monument worden en C.V.O. kreeg een bouwstop.
Vanaf dat moment raakte C.V.O. in een bestuurlijke crisis, want de zittende bestuurders waren moegestreden. Na verloop van tijd trad er een nieuw bestuur aan en pakte de draad weer op. Het overleg met de gemeente werd gestart. Toen werd er een nieuw sportplan gelanceerd. Dit betekende dat C.V.O. en de korfbalvereniging Regio’72, al jaren buren, zouden verhuizen naar de Zichtstede.
De gemeente was het hier in eerste instantie niet mee eens en als het aan de toenmalige wethouder had gelegen zou C.V.O. moeten verhuizen naar de Wieken. De bestuurders van C.V.O. hielden voet bij stuk en konden zij de wethouder overtuigen. Vanaf dat moment kon er voortvarend gewerkt worden. Een ieder met een C.V.O.-hart die wel iets met bouw te maken had, werd opgetrommeld. In een historische vergadering werd besloten, mede door de financiële situatie, om het hele complex door eigen mensen te laten bouwen. Er werd een stichting in het leven geroepen om het financiële gedeelte in goede banen te leiden. Daarnaast werden voor de verschillende onderdelen commissies samengesteld. In 1993 werd er begonnen met de bouw. Een jaar van hard werken brak aan, maar ook een jaar waarin je kon zien wat een stel vrienden, want zo mag je C.V.O. wel noemen, voor elkaar kan krijgen. In 1994 was alles klaar en werd de opening verricht door de wethouder.
Op dit moment wordt er nog steeds gebruik gemaakt van de faciliteiten aan de Zichtstede.
Jaarlijks worden alle basisscholen uit Vaassen en omstreken uitgenodigd voor het schoolhandbaltoernooi. Tevens is er volop gelegenheid om kennis te maken met de handbalsport tijdens het Zomerhandbal. Tijdens dit toernooi komen leden en niet-leden bijeen om te handballen of gezellig naar de wedstrijden te kijken.
Uiteraard is de kantine de plek waar menige activiteiten van C.V.O. worden gehouden.
Wat begonnen met een groep dames die wel eens wat anders wilden dan gymmen, is uitgegroeid tot een bloeiende handbalvereniging.